logo_jeanvin

WITTE GSM WIJN UIT DE SERRE


pencil_iconJean Marie De Baene | clock_icon21 JUNI 2024 | kenwijn_icon
MAJU grenach syrach en mourvèdre in de serre bij Peerts Lochristi

Onmogelijk? In de serre van Kurt Peerts groeien druiven, die je in de vallei van de Rhône vindt. Met grenache, syrah en mourvèdre maakte hij zijn eerste wijn. Het is een frisse en fruitige witte wijn.

Peerts Horticulture is een tuinbouwbedrijf uit Lochristi, dat gespecialiseerd is in de sierteelt van Azalea Indica, Rhododendron, Hydrangea macrophylla (Hortensia) en Photinia freseri ‘Red Robin’. Daarnaast bieden ze een ruim assortiment aan bloeiende en groene potplanten voor zowel binnen als buiten.

Het wijnavontuur startte zo’n drie jaar geleden met de aanplant van chardonnay, pinot noir en meunier. Dit zijn ook de hoofddruiven van champagne. Van deze druiven wordt door Kurt een mousserende roséwijn gemaakt, die nu aan zijn tweede gisting toe is en die wellicht volgend jaar op de markt komt. Deze periode ‘sur lattes’ is belangrijk voor de verdere smaakontwikkeling.

syrah grenach en mourvedre druiven bij wijndomein MAJU

Grenache, syrah en mourvèdre

In de serre groeien grenache, syrah en mourvèdre. In de Rhônevallei maakt men er een krachtige rode wijn van, die vaak ook op vaten gelagerd wordt. In Lochristi koos de wijnbouwer voor wit, wat bij mijn weten een absoluut unicum is.

De eerste jaargang (2022) is pas gebotteld. MAJU is de naam en verwijst naar zoon en dochter Jules en Marie. Deze edele witte wijn bevat 11,5% alcohol en is jong te drinken bij warm zomerweer of in combinatie met oesters en zeevruchten.

Wijndomein MAJU

Overijse was ooit heel bekend voor tafeldruiven uit de serre maar deze teelt kreeg een ferme oplawaai toen de olieprijzen in 1973 de pan uit rezen. Druiven voor wijn hoeven geen verwarming maar de omschakeling kwam er niet echt.

De wijngaard met 1.200 stokken wordt zowel binnen als buiten conventioneel gerund. In de serre is het droog en de druivenstokken worden niet geïrrigeerd; ze krijgen het noodzakelijk water via de bodem. Zo worden schimmelziekten (meeldauw, valse meeldauw) vermeden. Zwavel wordt gebruikt en is toegelaten in de biologische teelt.

Fles wijn MAJU wit 2022 75cl

Geproefd

Maju 2022 wit met 75% grenache, 20% syrah en 5% mourvèdre – 11,5% alcohol.
Zuiver kristalheldere witgele wijn met frisse aroma’s van citrus, limoen, witte perzik. Vrij uitbundig.
Het mondgevoel is vullend met wit steenfruit (perzik, abrikoos) en ook citrustoetsen. Strak in de smaak, fris en aromatisch waarbij de citrustonen een korte finale inluiden.
Zomerse aperitiefwijn die ook kan samengaan met vis zonder saus, schaal- en schelpdieren.

De wijn is enkel rechtstreeks op het domein verkrijgbaar.


Foto's: Jean Marie De Baene

Deze bijdrage verscheen ook in: KEN WIJN nr.40 - Lente 2024

< OVERZICHT

Een vraag of aanvulling bij deze publicatie?

Of een andere vraag, verzoek of opmerking?

Bel, stuur een e-mail of vraag meer informatie via het online contactformulier.

Contact