logo_jeanvin

WEEKJE LOIRE EN BORDEAUX (1)


pencil_iconJean Marie De Baene | clock_icon04 JUNI 2024 | lochristinaar_icon
Richting Vive le Vélo 2013

Vorige week trokken we naar Bordeaux met een tussenstop in de Loire. Primeur voor mij om in een groep en met de bus op vakantie te gaan. In Bourgueil bezochten we het Château de Minière dat gerund wordt door Kathleen Mareels-Vandenberghe. We gingen ook proeven bij Château de Suronde in Rochefort-sur-Loire.

Château de Minière

Het was vroeg dag die zondag eind mei maar het werd alvast een mooie vineuze start ’s middags in Bourgueil. Het kasteel ligt binnen een ommuurde wijngaard en wordt al sinds de 18de eeuw gerund door vrouwen. De start voor de bouw werd gegeven in de 15de eeuw. In 2013 kwam de VRT langs voor het programma ‘Vive Le Vélo’.

Château de Minière Bourgueil

Met 29 hectare wijngaard is dit een vrij groot domein dat sinds 2010 biologisch is gecertificeerd (Ecocert) waarbij het domein ook HVE gelabeld is (Haute Valeur Environnementale). Alle renovaties gebeurden vanuit een duurzaam, ecologisch perspectief. Hier wordt alleen rode wijn gevinifieerd van de Cabernet Franc druif.

Je kan ook op het domein logeren. In het kasteel zijn 8 kamers en 3 gîtes. Er is nog een kleine studio Chardonneret voor 2 personen.

wijnstock wijngaard Château de Minière

Château de Suronde

Dit wijndomein werd in 2016 aangekocht door Kathleen Van den Berghe en Sigurd Mareels. Ze produceren droge en zoete wijnen op 7 hectare wijngaard met 100% Chenin Blanc. Daarvan is 5,5 hectare ‘Quarts de Chaume’, de enige Grand Cru in de Loire-vallei.

In de Loire zijn het quasi uitsluitend monocépages of wijnen van 1 druif, wat het natuurlijk niet makkelijk maakt.

We werden er ontvangen voor een degustatie van fris fruitig tot vol en een lunch om dan verder te reizen naar Bordeaux waar we 4 dagen verbleven en La Cité bezochten naast verschillende grote kastelen.

Lunch Château de Minière

Brasserie L'Univers

Ook op de terugweg hielden we halt in de Loire, meer bepaald in Tours. Brasserie L’Univers was de plek waar we lunchten.

Brasserie L'Univers Tours

Foto's: Jean Marie De Baene

< OVERZICHT

Een vraag of aanvulling bij deze publicatie?

Of een andere vraag, verzoek of opmerking?

Bel, stuur een e-mail of vraag meer informatie via het online contactformulier.

Contact