logo_jeanvin

JONGE GENTSE WIJNBOUWERS IN PRIORAT


pencil_iconJean Marie De Baene | clock_icon8 maart 2023 | kenwijn_icon
simso priorat

Het wijnverhaal van Simon Van Acker en Sophie Blieck is nog jong - maar ambitieus als ze zijn - bouwen ze in de Priorat hun Mas SimSó uit. Papa Filip en grootouders Robert en Hilde Van Acker - Van de Casserie zijn hier geboren en getogen. De familie langs grootmoeders zijde waren allen bloemisten hier of zijn nog actief. Het is een vineus wijnverhaal dat startte in 2015.

Het domein

Het domein (hoogte 420 m) ligt op 6 km van Porrera en op zo’n anderhalf uur rijden van Barcelona. Het is 5 hectare groot waarvan 3 hectare wijngaard. Topregio Priorat werd ook uitgeroepen – na een wereldwijde studie van de University of Davis – als het beste terroir om wijndruiven te verbouwen. Het is naast Rioja de enige DOQ in Spanje.

uitzicht over regio Priorat

Het domein was al wijngaard sedert 1976 toen Sophie en Simon het 6 jaar geleden aankochten. Ze wonen nu in Drongen en reizen op en af naar hun wijnstek. Er wordt ecologisch gewerkt, zonder irrigatie (wortels tot 6 meter diep) of pesticiden. De druiven brengen endogene gisten mee naar de wijnmakerij zodat er geen moeten toegevoegd worden. De eigenaars zijn gediplomeerde wijnmakers en beroepshalve actief als fiscaal jurist en economist.

Sophie en Simon in de wijngaard

Topregio Priorat

Het is een warme streek met koele nachten, wat tot een trage rijping leidt door de grote temperatuurverschillen. De druiven hebben een groot aromatisch potentieel. De bodem wordt getypeerd door llicorella, een soort leisteen typisch voor Priorat, dat een mineraal karakter aan de wijnen geeft.

Proeverij

In februari 2023 maakten we kennis met de wijnen van dit domein. Rode en witte grenache (garnacha) zijn de belangrijkste druivenrassen. Voor de rode wijnen zijn er ook syrah, carignan en malbec en voor de witte wijn staat er viognier aangeplant.

Simso produceert 5 wijnen, bijgestaan door een oenoloog. Alle rode cuvées van wijnjaar 2020 en één witte van 2021 zijn verkrijgbaar. Er is een 'instap' rode wijn, Mas SimSó Negre en 2 premium cuvées “Sui Generis” (syrah) en “In Perpetuum” (carignan-grenache). Daarnaast nog een rosé en een gelimiteerd verkrijgbare witte.

De grenache stokken zijn 45 jaar oud en alle rode wijn wordt minstens 12 maanden gelagerd op Frans eikenhout. We maakten kennis met hun wijnproject in de Commanderij van Zele.

Simon Van Acker en Sophie Blieck in hun wijngaard

Geproefd

Simsó Blanc 2021
Hun enige witte wijn (90% garnacha, 10% viognier), fermentatie van 7 maanden op Franse eik.
Lichtgoudgeel. Een geur van citrusfruit met een toest van pitvruchten. Eerder wat gesloten maar dan komen rijp fruit, wit steenfruit, perzik en voornamelijk abrikoos, met een toets vanille maar ook specerijen. Smaak van gekonfijte pomelo, pompelmoes en appel en een mooie vrij consistente afdronk.

Simsó Negre 2020
De jonge Negre (100% garnacha) is diep kersenrood met een paars randje. Aroma's van rijp fruit (zwarte kers, bosvruchten, pruim), kruidig (tij, laurier) en subtiel hout met zachte toast, vanille en chocolade.

Mas Simsó 'Sui Generis' 2020
Wat gelagerd op Franse eik gedurende 16 maanden.
Deze 100% syrahwijn is robijnrood met een paarse rand, zuiver. De geur opent met vanille, toast, chocolade, kers, cassis, zoethout, 'mon chéri' pralines en specerijen, kruidnagel, kaneel. Krachtig mondvullend met zwarte en rode kers, kriek, frambozencoulis. De tannine is superrijp, omgeven door kruiden. Mooi potentieel. Piepjong en slechts 600 flessen.

Mas Simsó 'In perpetuum' 2020
Hier 60% garnacha en 40% carignan, gelagerd gedurende 16 maand op nieuwe Franse eik 'Allier'. Llicorella terroir.
Inktzwart, paarse rand, zuiver. Aroma's van hout, zwart fruit (braambes, moerbei, pruim), cacao en kruidigheid (kruidnagel, tijm, laurier). Krachtige wijn met fijne zuren en rijpe tannine. Moet volgens de wijnbouwer nog 10 jaar kunnen ouderen.

Ook proeven?

In het dorp van Beervelde worden de wijnen geschonken in restaurant 'Commune' en wie een voorraadje wil inslaan kan terecht in Heusden bij wijnhuis Tinto. Over het domein zelf vind je alle info via www.priorat.be.

Foto's: Simsó

< OVERZICHT

Een vraag of aanvulling bij deze publicatie?

Of een andere vraag, verzoek of opmerking?

Bel, stuur een e-mail of vraag meer informatie via het online contactformulier.

Contact