logo_jeanvin

FEEST VAN DE VLAAMSE WIJNGILDE


pencil_iconJean Marie De Baene | clock_icon31 jan 2023 | lochristinaar_icon
feestzaal De Lozen Boer Lochristi

Eergisteren kwam ze uit alle hoeken van Vlaanderen, de vele sommeliers-conseil, wijnkenners en veel andere wijnfanaten om in De Lozen Boer feest te vieren. De Vlaamse Wijngilde koos dit jaar als thema Zuid-Afrika.

Ze waren met meer dan 300 en er werd busvervoer ingelegd, al waren er ook spuwemmers aanwezig op de wijndegustatie. Discreet ook later. Het was de tweede maal dat de organisatoren wijnbouwers van buiten Europa uitnodigden naar Lochristi.

witte wijn in glazen

Het team van De Lozen Boer stond klaar om iedereen vineus en gastronomisch te ontvangen. Toen het WK voetbal in Zuid-Afrika doorging in 2010 werd er promotie gevoerd voor hun wijnen en mocht ikzelf - na selectie - deelnemen aan de WOSA-wedstrijd in restaurant Karmeliet in Brugge.

Wijnbouwers gaven tekst en uitleg over hun wijnpassie tijdens de feestmaaltijd, in dat sappig eigen taaltje. Misschien hoorde je al van de muurprop of het stopcontact, de hysbak of de lift, de holrol of de wc-rol en de aftrekplek? Dat is dan weer een stopplaats op de snelweg. En de metro daar, is de moltrein.

Zuid-Afrika is een mooi wijnland met vooral Franse invloeden. De pinotage is hun paradepaardje maar die werd niet geserveerd.

flessen Zuid-Afrikaanse wijn

We proefden in totaal 14 wijnen, waarvan 1 mousserend (Tanzanite Brut), 6 witte en 6 rode en sloten af met een zoete (Benguela Cove). De schuimwijn was een knipoog naar Champagne met pinot en chardonnay. De Noble Late was 100% sauvignon blanc. Het menu bestond uit 6 gangen.

feestmaal bij De Lozen Boer Lochristi

Wat dacht u van jong hert, winterse groenten en een gekonfijt peertje met in het Riedelglas druiven uit de Bordeauxregio van Uva Mira, Shannon Vineyards en Benguela Cove?

En volgend jaar? Hopelijk gaat het dan weer door na onderbrekingen in 2020 en 2021.

feestelijk dessert bij De Lozen Boer Lochristi Benguela Cove

Foto's: Jean Marie De Baene

< OVERZICHT

Een vraag of aanvulling bij deze publicatie?

Of een andere vraag, verzoek of opmerking?

Bel, stuur een e-mail of vraag meer informatie via het online contactformulier.

Contact